Gitaar versus ukulele: kun je makkelijk overschakelen?
Als je nadenkt over het leren van een nieuw muziekinstrument, is de keuze tussen deze 2 instrumenten misschien wel de meest voorkomende. En aangezien je op deze pagina bent terechtgekomen stel je jezelf waarschijnlijk de vraag: “gitaar versus ukulele: kun je makkelijk overschakelen?”
Beide instrumenten hebben hun eigen charme, maar ze verschillen op bepaalde punten. In dit artikel gaan we dieper in op de gelijkenissen en verschillen tussen de twee, en kijken we welk instrument het beste bij jou zou kunnen passen. Of je nu al gitaar speelt en de ukulele wilt proberen, of vice versa, het is goed om te begrijpen wat deze instrumenten van elkaar onderscheidt en wat ze gemeen hebben.

Gitaar versus ukulele: de basisverschillen
De meest voor de hand liggende verschillen tussen de ukulele en de gitaar zijn het aantal snaren en de stemming. De gitaar heeft zes snaren, terwijl de ukulele er slechts vier heeft. Dit maakt de ukulele veel compacter, wat het een uitstekend instrument maakt voor mensen die op zoek zijn naar iets dat makkelijk mee te nemen is. De snaren van de ukulele zijn gestemd in GCEA, terwijl de gitaar traditioneel wordt gestemd in EADGBE. Dit verschil in stemming betekent dat de manier waarop je de snaren aanraakt en de akkoorden speelt op beide instrumenten op het eerste gezicht anders lijkt, maar eigenlijk is er niet zoveel verschil.

De gelijkenissen?
Voor mensen die al gitaar kunnen spelen, biedt de ukulele enkele interessante voordelen. Ondanks het verschil in snaren en stemming, hebben beide instrumenten dezelfde verhoudingen tussen de snaren. De vier snaren van een uke zijn namelijk gelijk aan die van een gitaar, maar dan een kwint hoger.
Dit betekent dat de akkoordvormen op de beide vergelijkbaar zijn. De akkoorden die je op het ene instrument leert, kun je ook op het andere spelen. Je moet echter de andere stemming in gedachten houden.
Bijvoorbeeld, als je een D-akkoord op de gitaar speelt, kun je dezelfde vingerzetting gebruiken op de ukulele. Door de andere stemming (kwint hoger) klinkt het akkoord echter als een G.
Het is dus belangrijk te begrijpen dat de vingerzetting hetzelfde blijft, maar de klank verandert door de andere stemming. Dit maakt de overstap van gitaar naar ukulele gemakkelijker dan je denkt.

De verschillen?
Hoewel de akkoordvormen hetzelfde blijven, zijn er belangrijke verschillen in de speeltechniek tussen beide instrumenten. De ukulele is kleiner en de snaren zijn meestal van nylon. Dit geeft een zachter, lichter geluid dan de metalen snaren van een gitaar.
Dit zorgt voor een ander geluid, vaak geassocieerd met tropische en vrolijke muziek, zoals hula of klassieke Hawaiiaanse muziek. De kleinere maat betekent dat je handen dichter bij elkaar zitten. De afstand tussen de snaren is ook kleiner.
Dit kan het gemakkelijker maken om bepaalde akkoorden en vingerzettingen te spelen. Echter, voor mensen die gewend zijn aan de grotere gitaarhals, kan dit een uitdaging zijn. De fingerpicking technieken van gitaar kunnen vaak op dezelfde manier op de ukulele worden toegepast. Er zijn echter soms kleine verschillen. Daarnaast is er de typische vinger strum techniek, die je wel of niet kunt gebruiken.
Wat past het beste bij jou? Ukulele of gitaar?
Als je al gitaar speelt en je denkt aan de ukulele, is het goed om te weten dat de basisprincipes van het spelen van de ukulele snel toegankelijk kunnen zijn. Je zult merken dat veel van de technieken die je op de gitaar hebt geleerd direct van toepassing zijn op de ukulele, maar met een andere klank en ervaring. De ukulele is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een luchtiger instrument dat eenvoudig te leren is en makkelijk mee te nemen.
Meer weten?
In onze Roots Academy geven we naast onze basiscursus ukulele ook op regelmatige tijdstippen workshops. Waaronder ook een workshop: ukulele voor gitaristen. Hou onze website dan ook regelmatig in de gaten voor nieuwe workshop data. Of als je liever wekelijks les volgt … schrijf je dan in voor onze basis cursus!