Beste beginnersgitaar kopen: goedkope en goede opties
Het kiezen van je eerste gitaar kan behoorlijk overweldigend zijn. Ik krijg de vraag “Welke gitaar moet ik kopen als beginner?” minstens wekelijks te horen – en dat begrijp ik. De keuze is groot, de prijzen lopen uiteen, en iedereen lijkt wel iets anders aan te raden.
Laat me meteen eerlijk zijn: er bestaat niet zoiets als dé objectief beste beginnersgitaar. Wat voor de ene leerling perfect aanvoelt, kan voor iemand anders net niet werken. Leeftijd, muzikale voorkeur, handgrootte, en zelfs smaak in klank spelen allemaal een rol.
Wat ik hieronder met je deel, is persoonlijk advies – gebaseerd op jarenlange ervaring met beginnende gitaristen van alle leeftijden (van 7 tot 75!). Geen verkooppraatje, maar een poging om je op weg te helpen met duidelijke richtlijnen en aandachtspunten, zodat jij straks een gitaar in handen hebt waar je blij van wordt én makkelijker mee leert spelen.

Waar je als beginner écht op moet letten (valkuilen)
Voor we naar modellen en types gaan kijken, wil ik even stilstaan bij vier belangrijke technische aspecten van een gitaar. Deze bepalen in grote mate of je nieuwe gitaar speelbaar is of net frustratie oplevert. Het zijn allemaal zaken die een luthier makkelijk kan oplossen, maar als je een nieuwe gitaar koopt wil je natuurlijk dat die al perfect in orde staat. En dat je ze niet onmiddellijk moet laten herstellen.
1. Intonatie
Intonatie bepaalt of je gitaar zuiver blijft klinken over de hele hals. Om de intonatie te controleren stem je eerst de open snaren en vergelijk je vervolgens de toonhoogte van elke snaar op de 12de fret met een flageolet. Beide zouden dezelfde toonhoogte moeten hebben. Is dat niet het geval, dan schort er iets met de intonatie. Bij goedkope modellen durft dit al eens mislopen, waardoor akkoorden of noten hoger op de hals vals klinken.
2. Actie
De actie is de afstand tussen de snaren en de toets. Te hoog? Dan moet je harder duwen, wat pijnlijke vingers en snel afhaken oplevert. Te laag? Dan krijg je weer ‘buzzende’ snaren. Een goede actie is cruciaal om als beginner comfortabel te leren spelen. En ook hier loopt het vaak mis bij goedkope gitaren. Om de prijs zo laag te houden moeten ze ergens op besparen en dan gaan ze de actie maar halfslachtig of helemaal niet afstellen.
3. Stemmechanieken
Goede stemmechanieken houden je gitaar stabiel gestemd. Slechte mechanieken zorgen ervoor dat je elke vijf minuten moet bijstemmen – heel frustrerend als je net probeert een liedje te leren. Ook dit is iets waarop men bespaart bij de goedkopere gitaren.
4. Brug
De brug verbindt je snaren met de klankkast. Als deze slecht afgesteld is, kan dat invloed hebben op zowel de intonatie als de speelbaarheid. Sommige goedkope bruggen op elektrische gitaren zijn ook van bedenkelijke kwaliteit waarbij de vijzen en moeren voortdurend lostrillen. Ik spreek uit ervaring: mijn eerste goedkope Fender Jazzmaster was er zo eentje. Na een kwartiertje spelen zakte de brug telkens. Ongelooflijk irritant!

Begin ik dan beter op een akoestische of elektrische gitaar?
Dit is een vraag die ik voortdurend van mijn beginnende leerlingen krijg. En het is een goeie vraag! Maar eerlijk gezegd vind ik persoonlijk dat dit er minder toe doet dan je zou denken.
Beide soorten gitaren – elektrisch én akoestisch – hebben hun eigen voordelen en nadelen. Uiteindelijk is het veel belangrijker dat je een gitaar hebt met een goede intonatie, een comfortabele actie (de afstand tussen snaar en toets), stabiele stemmechanieken en een degelijk afgewerkte brug. Als die elementen goed zitten, maakt het minder uit of het een elektrische of akoestische gitaar is. Je speelt dan met plezier en motivatie.
Toch som ik hieronder graag de voor- en nadelen op, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw situatie en muzikale voorkeur past:
Akoestische gitaar:
Voordelen
- je hebt geen versterker of kabels nodig en kunt onmiddellijk beginnen spelen zonder extra materiaal te moeten aanschaffen.
- je hebt onmiddellijk de mooie klank van het instrument zelf. Bij een elektrische gitaar moet je soms wat zoeken om je klank te vinden.
- Ze zijn makkelijker mee te nemen (bijvoorbeeld naar een kampvuur of les), zonder dat je een versterker moet meesleuren.
- Het leert je dynamiek en vingercontrole, wat een sterke basis vormt voor elk type gitaarspel.
Nadelen
- Akoestische gitaren hebben meestal dikkere snaren, wat betekent dat je meer kracht moet zetten om akkoorden goed te laten klinken. Dat vraagt in het begin wat meer uithouding en pijnlijke vingers.
- Als je later in een band wil spelen of wil optreden, heb je een versterkingssysteem nodig. Niet alle akoestische gitaren hebben een ingebouwde pickup.
- Voor typische rock-, metal- of funkklanken is een akoestische gitaar minder geschikt. Je mist het brede scala aan effecten en vervorming dat je met elektrisch wel hebt.
Elektrische gitaar
Voordelen
- De snaren liggen meestal lager op de hals (lagere actie), en zijn vaak dunner – wat betekent dat ze lichter spelen. Dat is comfortabel voor beginners.
- Je kunt een breed scala aan klanken creëren, van clean tot zwaar vervormd – ideaal als je fan bent van rock, blues, metal of funk.
- De hals is meestal smaller, wat handig is voor kleinere handen of jongere spelers.
- Ze zijn perfect als je ooit in een band wil spelen of plug-and-play wil jammen met anderen.
Nadelen
- Je hebt extra materiaal nodig: een versterker, gitaarkabel en eventueel effecten. Dat is een extra investering.
- Je moet meer opstellen en afstemmen voor je begint te spelen. Geen instant klank zoals bij een akoestische gitaar.
- Het is lastiger om onderweg te gebruiken of snel ergens boven te halen. Verplaatsbaarheid is dus een minpunt.
- Het zoeken naar je ideale klank kan even duren. Verwacht niet dat je zomaar inplugt en meteen klinkt als Mark Knopfler of Slash. Veel beginners raken gefrustreerd door de zoektocht naar het juiste geluid.
Laat je vooral leiden door de muziekstijl die je aanspreekt.
Hou je van Ed Sheeran, fingerpicking, kampvuurliedjes of singer-songwriter muziek? Dan past een akoestische gitaar perfect bij je.
Droom je van elektrische solo’s, dikke riffs of funky ritmes à la John Frusciante of Metallica? Dan is een elektrische gitaar waarschijnlijk meer jouw ding.

Akoestische gitaren: houtsoorten en klankkleur
Bij akoestische gitaren beïnvloedt de houtsoort onder andere de klankkleur. Online wordt daar vaak heel dramatisch over gedaan, maar voor een absolute beginner zou ik mij daar persoonlijk (nog) niet al teveel van aantrekken. Je hebt namelijk nog geen persoonlijke voorkeur en smaak … en die zal gedurende je traject als gitarist waarschijnlijk ook nog een paar keer veranderen. Als beginner is het belangrijker om een gitaar te hebben die goed is afgesteld en makkelijk bespeelbaar is.
Om je toch een idee te geven van de klankkleuren van houtsoorten:
Mahonie: warm en vol geluid – ideaal voor singer-songwriters.
Spruce (spar): helder, gebalanceerd – zeer populair bij beginnersmodellen.
Ceder: zachter en gevoeliger – goed voor fingerstyle spelers.
Wat ook een grote invloed heeft op de klank is het bovenblad. Een massief bovenblad (“solid top”) is vaak een kwaliteitskenmerk. Dat is een bovenblad gemaakt van hout uit één stuk. Dat komt de trilling ten goede. Gitaren met gelamineerde top klinken wat dunner, omdat dat verschillende laagjes hout op elkaar geplakt zijn. En dus minder meetrillen. Maar ze zijn vaak goedkoper en beter bestand tegen temperatuurschommelingen.
Let ook op de maat: dreadnought is de klassieke volle maat, maar concert of parlor modellen zijn kleiner en fijner voor jongere of kleinere spelers. Mijn tip: ga eens langs in een winkel … pak er verschillende vast en tokkel eens op de snaren voor de klank (zelfs als je nog niet speelt kun je gewoon de open snaren aanslaan). En pik er die uit waar je je het meest comfortabel bij voelt. Heb je nog nog wat schrik omdat je zelf nog niet kan spelen? Vraag dan gewoon aan een verkoper om op verschillende gitaren te spelen zodat je het verschil kan horen.
Akoestische gitaren: nylon of steelstring
Als je kiest voor een akoestische gitaar, kom je al snel voor de vraag te staan: neem ik een gitaar met nylon snaren of met stalen snaren (steelstring)? Beide types hebben hun eigen klank, speelgevoel en toepassingen – en het is belangrijk om dat verschil te begrijpen.
Nylon snarengitaren, ook wel klassieke gitaren genoemd, hebben een bredere hals en zachtere, soepele snaren. Die snaren zijn minder pijnlijk voor beginnende vingers en vragen iets minder kracht om in te drukken. Daarom wordt een klassieke gitaar vaak aangeraden voor jonge kinderen of absolute beginners die vooral melodie of eenvoudige akkoorden willen leren. De klank is warm, rond en zacht – perfect voor klassieke muziek, Zuid-Amerikaanse stijlen of fingerpicking.
Steelstring gitaren, ook wel westerngitaren genoemd, hebben meestal dunnere halzen en stalen snaren die helderder en luider klinken. Ze zijn ideaal voor pop, folk, country en singer-songwriter muziek. De snaren staan iets meer onder spanning, wat betekent dat je wat harder moet duwen, zeker in het begin. Maar je krijgt er wel een krachtigere, sprankelende klank voor in de plaats.
Mijn advies?
Wil je vooral klassieke of melodische muziek spelen, of ben je nog erg jong? Dan is een nylon snarengitaar een goede keuze.
Hou je meer van pop, kampvuurliedjes of moderne akoestische muziek? Dan is een steelstring doorgaans de betere optie.
Elektrische gitaren: pickup types en klank
Als je elektrisch wil starten, is het belangrijk iets te begrijpen van pickup types – dat zijn de “microfoons” onder de snaren die het geluid opvangen. De houtsoort is hier ook van belang, maar het zijn vooral ook de pickups die een andere klank geven. De voornaamste som ik hier op:
Single-coil pickups (zoals op een Fender Stratocaster): helder, sprankelend geluid. Geweldig voor pop, funk, blues.
Humbuckers (zoals op een Gibson of Epiphone Les Paul): voller en krachtiger, met meer sustain. Ideaal voor rock en metal.
P90’s: zitten tussen de twee in – rauwer dan een single-coil, maar niet zo dik als een humbucker.
Mijn tip: denk aan het soort muziek dat je wil spelen, en kies een gitaar die in die richting zit. Je hoeft het nog niet perfect te weten – maar het helpt wél. Of ga eens op zoek op welke gitaar jouw favoriete gitarist op speelt. Zijn/haar versterker en pedaaltjes spelen ook een rol voor de klank … maar als je al de juiste gitaar met de juiste pickups hebt, ben je al op de goeie weg.
Wat is het verschil tussen een gewone elektrische gitaar en een archtop?
Als je al wat rondgekeken hebt, ben je misschien ook de term “archtop” tegengekomen – een type elektrische gitaar dat duidelijk anders oogt én klinkt dan de klassieke solidbody modellen zoals een Fender Stratocaster of Gibson Les Paul.
Het grootste verschil zit in de constructie. Een gewone elektrische gitaar is meestal een solidbody: een massief stuk hout zonder klankkast, waarbij alle klank uit de pickups en versterking komt. Een archtop daarentegen heeft een holle of half-holle klankkast met een gewelfd (gebogen) bovenblad – vandaar de naam “archtop”. Vaak zie je ook de typische f-holes (zoals bij een viool) op het bovenblad.
Qua klank levert dat een totaal ander resultaat op:
Een gewone elektrische gitaar klinkt strak, direct en gecontroleerd, met veel sustain en weinig feedback. Ze is geschikt voor rock, funk, pop, blues en metal.
Een archtop gitaar klinkt warmer, ronder en houtachtiger, met een natuurlijke resonantie. Ze is ideaal voor jazz, blues en oudere swingmuziek. Denk aan die zwoele, afgeronde jazzy akkoorden – dat is typisch archtop.
Let wel: omdat een archtop een holle kast heeft, is ze gevoeliger voor feedback bij hoge volumes of zware distortion. Dat maakt haar minder geschikt voor hardrock of metal.
Als je dus vooral moderne stijlen wil spelen, is een gewone solidbody elektrische gitaar vaak de veiligste keuze als beginner. Maar ben je fan van jazz, vintage blues of mellow tones? Dan kan een archtop een prachtig en karaktervol instrument zijn – ook als eerste gitaar, mits je weet waar je aan begint.
Wat mag een goede beginnersgitaar kosten?
Er bestaan beginnersgitaren van €100, maar die zou ik meestal afraden. Waarom? Omdat je dan vaak compromissen sluit op vlak van speelcomfort, stemvastheid en afwerking – net die zaken die bepalen of je plezier beleeft aan het oefenen. Zeker in het begin is het al moeilijk genoeg om akkoorden en toonladders in de vingers te krijgen. Je moet het niet nog extra moeilijk maken door dat te proberen op een slecht afgestelde gitaar.
Opnieuw … dit is mijn persoonlijke subjectieve mening, maar een degelijke beginnersgitaar kost doorgaans tussen de €300 en €500. In die prijsklasse vind je zowel akoestische als elektrische gitaren van goede kwaliteit.
Ik help mijn leerlingen vaak kiezen op basis van hun voorkeuren én wat er beschikbaar is in de buurt. Kom je langs voor een proefles? Dan kan ik je gerust ook persoonlijk advies geven over merken, modellen of lokale winkels waar je betrouwbaar materiaal vindt.
Welke gitaarmerken zijn goed voor beginners?
Een vraag die daar vaak op volgt is: “Welk merk moet ik kopen?” En ook hier is het goede nieuws: je hoeft je daar tegenwoordig veel minder zorgen over te maken dan pakweg zeventig jaar geleden.
In de jaren ’60 of ’70 had je als beginner vaak de keuze tussen peperdure topmerken of goedkope, slecht afgewerkte gitaren die nauwelijks bespeelbaar waren. Maar de technologie en productie zijn zó geëvolueerd dat je vandaag bij bijna elk merk een betrouwbare basiskwaliteit mag verwachten, zeker binnen het budget van €300–€500.
Voor akoestische gitaren zijn merken zoals Yamaha, Guild, Sigma, LAG, Recording King, Sire en Epiphone uitstekende keuzes. Ze bieden een goede afwerking, stabiele stemmechanieken en vaak een mooie klank voor een relatief lage prijs.
Voor elektrische gitaren zijn Gretsch, Epiphone, Ibanez, Yamaha en Sire populaire instapopties. Vooral Sire en Epiphone staan bekend om hun herkenbare modellen (zoals Stratocaster of Les Paul) maar dan aan een beginnersvriendelijke prijs.
Natuurlijk zit er binnen elk merk variatie – maar als je kiest voor een gevestigde naam, zit je tegenwoordig meestal goed. Laat je bij twijfel gerust adviseren en stuur me een mailtje!
Klaar om te beginnen?
Wil je graag gitaar leren spelen, maar weet je niet waar te starten? Of heb je al een gitaar, maar twijfel je of die wel geschikt is?
Boek een gratis proefles bij mij – dan bekijken we samen je situatie, testen we eventueel een instrument, en krijg je gericht advies. Geen verplichtingen, gewoon een fijne kennismaking met de gitaar en met mij als lesgever.