Suprem Solist 1960s
Posted on / by poorter

Nieuwe Youtube serie: The Backline Demos – Ep.1 Suprem Solist

NIEUWE YOUTUBE REEKS

Voor mijn opnamestudio ben ik een nieuwe serie begonnen op het Youtube kanaal van Sugarbird Recordings. In ‘The Backline Demos’ probeer ik wekelijks een video te posten over het vintage opnamemateriaal dat ter beschikking staat voor de klanten van de studio. Zo hoor je uit eerste hand hoe het materiaal klinkt en wat het doet. De focus ligt op vintage opnamemateriaal, maar er komt ook redelijk wat recent materiaal aan bod. Ep.1 begint met een demo van de nieuwste aanwinst van de studio: een zeldzame Suprem Solist versterker uit de jaren 60.

SUPREM SOLIST 

Het is een fantastische versterker van Duitse makelij die ons onder de aandacht werd gebracht door Stefaan Geens van Freeqi. De bekende versterker bouwer en hersteller uit Zottegem. Het vermogen ligt waarschijnlijk rond de 35 watt, maar veel is er online niet over te vinden. Een zeldzaam exemplaar dus. Aangezien het design vele gelijkenissen vertoont met de de oude Duitse versterkers van Hohner of Dynacord, komt de Suprem waarschijnlijk uit dezelfde fabriek. 

De versterker heeft 2 afzonderlijke kanalen met treble, bass en volume regeling … een effects insert kanaal (waarschijnlijk om een oude tape echo op aan te sluiten) … en een vibrato kanaal (met een rare buis: ECC40) dat niet zo extreem gaat. Het is een leuke 2 x EL34 Class AB 35W versterker die heel luid gaat voor zijn grootte. 

We hebben de Suprem Solist versterker voornamelijk aangeschaft voor zijn cleane klank. Onze andere backline amps van Gibson hebben een lager wattage en zijn zeer geschikt voor een brownface romige overstuurde klank. de Suprem gaat verrassend luid voor zijn grootte en blijft relatief clean. Er zit wel een schakelaar op die waarschijnlijk bedoeld was als overdrive/ gain knop … zoals je ze ook vind op modernere versterkers. Geen idee wat het circuit hier voor is, maar het klinkt heel erg hard als een treble booster. 

ABONNEER!

Als je op de hoogte wil blijven van deze reeks, abonneer je dan zeker op het Youtube kanaal van Sugarbird Recordings of schrijf je in op onze nieuwsbrief helemaal onderaan deze pagina!

 

Tags:

Geef een reactie